samec klokana východního šedého stojícího

Velikost klokanů může být docela impozantní. Pravděpodobně jste viděli několik videí s klokany, kde je klokan stejně vysoký jako člověk vedle něj. Ne každý klokan je však tak velký. V tomto článku se dozvíte, jak vysoký klokan může být.

Největší dosud potvrzený klokan měřil asi 2,1 m a vážil 91 kg. Stručně řečeno, průměrný klokan je vysoký asi 0,8 až 1,8 m (31 až 71 palců). Samice bývají výrazně menší než samci. Mezi jednotlivými druhy však existují značné rozdíly.

Klokoč obrovský Roger

Jeden z nejslavnějších klokanů se jmenoval Roger. Klokan Roger žil v Alice Springs v klokaní rezervaci poté, co jeho matku srazilo auto. Toto zvíře se stalo jedním z nejznámějších klokanů na světě poté, co se virálně rozšířila jeho videa, která ukazovala jeho svalnatý vzhled, mohutnost a váhu. Roger byl australský klokan rudý, který dorůstal výšky 2 m a vážil 91 kg. Klokan zemřel v roce 2018 ve věku 12 let. Více se o tomto impozantním klokanovi dozvíte v tomto videu:

Jak vysoký bývá klokan rudý

Klokoč rudý bývá považován za největšího savce Austrálie. Není neobvyklé, že dospělý klokan rudý dosahuje výšky až 1,8 metru. Typický samec klokana rudého měří na délku 1,3-1,6 m, zatímco typická samice je dlouhá asi 0,85-1 m. Ocas pak přidává dalších 0,65 – 0,85 m u samic a 1 – 1,2 m u samců na délce.

Klokoč červený je největší klokan, kterého můžete najít. To znamená, že klokan východní šedý a zejména klokan západní šedý jsou podstatně menší.

Klokoč červený žije na většině území střední Austrálie. Je zvyklý na horko a sucho, které se ve střední Austrálii vyskytuje.

Kak vysoký bývá klokan východní šedý?

Klokoč východní šedý bývá o něco menší než klokan rudý. Jeho délka se pohybuje mezi 0,95 až 1,8 m a mají velký mohutný ocas, který jim přidává dalších 0,43 až 1,1 m na délce.

Klokoč východní šedý je nejen menší než klokan rudý, ale je také podstatně lehčí. Samci váží jen asi 50 – 66 kg, zatímco samice jen 17 – 40 kg. Srovnejte to s 55 až 90 kg u samců klokana rudého a 18 až 40 kg u samic klokana rudého. Jak vidíte, mezi samci a samicemi je často obrovský rozdíl. Tento jev se nazývá pohlavní dimorfismus, což znamená, že samci a samice klokanů se liší i mimo pohlavní orgány. Můžete to vidět, když jsou samice klokanů někdy jen o polovinu menší než jejich samci, jsou také podstatně menší a vypadají trochu jinak.

Klokoč šedý východní žije ve východní části Austrálie podél východního pobřeží, na většině území Queenslandu, Nového Jižního Walesu, Viktorie a jihovýchodě Jižní Austrálie.
Klokoč východní šedý tasmánský žije v některých částech Tasmánie.

Jak vysoký je klokan západní šedý?

Pokud máte možnost stát vedle klokana rudého a klokana západního šedého současně, okamžitě uvidíte rozdíl. Klokan západní šedý je ve srovnání s klokanem rudým podstatně menší. Délka jeho dospělých jedinců se pohybuje mezi 0,8 a 1,2 m, a když klokan stojí, je vysoký přibližně 1,3 m. V případě, že se klokan šedý postaví na nohy, je jeho výška nižší. Jeho ocas je dlouhý 0,5 až 1 m.

Podobně jako u klokana rudého a klokana šedého východního jsou samice klokana šedého západního podstatně menší než samci. To znamená, že samci klokana západního šedého mohou být dvakrát větší než samice. Klokani šedí východní žijí v otevřených lesích, lesních porostech a otevřených křovinách. Jsou rozšířeni v jižních částech Západní Austrálie, Jižní Austrálie a v oblastech Nového Jižního Walesu, Queenslandu a západní Viktorie.

Jak vysoký je klokan antilopský?

Klokan antilopský je blíže příbuzný klokanu rudému, je však výrazně menší.

Samec klokana antilopského je v průměru vysoký až 1,2 metru. Jeho ocas mu přidává dalších 0,9 m (35 palců) na délce. Samice klokana antilopského bývají mnohem menší než samci. V průměru měří jen do 0,84 m (33 palců) a ocas jim přidává dalších 0,7 m (28 palců). Když antilopin stojí, je vysoký asi 1,1 m.

Kangura antilopina najdete v tropických severních lesích Austrálie. Žije v oblasti Top End (NT), na poloostrově Cape York (QLD) a v oblasti Kimberley v Západní Austrálii.

Rozdíl mezi klokany, valáby a valáry

K klokan antilopský je často nazýván valárem antilopským. Wallarové jsou menší než klokani, ale větší než valábové. Odtud pravděpodobně pochází jejich název – je to kombinace názvů klokan a valaby.

Rozhodl jsem se zařadit valaury a valaby do tohoto článku, protože jsou klokanům blízce příbuzní. Hlavní rozdíl je v jejich velikosti. Mají však mnoho společného. Pokud si chcete přečíst více o rozdílech mezi klokany, valáby a valachy, mohu vám doporučit svůj článek na toto téma.

Velikost valachů

Valach hbitý žije v severní Austrálii a na Nové Guineji a je také nejběžnějším valachem v této oblasti. Samci dosahují výšky až 0,85 m, zatímco samice jsou o něco menší. Na délku dorůstají až 0,72 m (28 palců). Jejich příď je téměř stejně dlouhá jako tělo, což jim přidává dalších 0,6 až 0,8 m (23 – 31 palců) na délce.

Vallaby černopruhý je ohrožený druh, který se vyskytuje v severovýchodní části Austrálie. Najdete ho v Queenslandu a západně od Great Dividing Range v Novém Jižním Walesu. Je podobný běžnějšímu wallaby červenokrkému, ale je menší a barevnější. Také černě pruhovaný wallaby chodí jinak. Samice černopruhého wallabyho dosahuje výšky 0,65 m (25 palců), zatímco samec může dosáhnout až 1 m (40 palců). Mají také ocas, který je dlouhý 0,5 až 0,8 m (20 – 31 palců).

Tamarští wallabové pocházejí z velmi malých oblastí západní a jižní Austrálie. Jejich tělo je dlouhé 0,5 až 0,68 m (20 – 28 palců). Samci však měří od 59 do 68 cm (23 – 27 palců), zatímco samice jsou dlouhé asi 0,52 až 0,63 m (20 – 25 palců). Ve vzpřímené poloze měří asi 0,45 m (18 in).

Západní kartáčovití wallabyové pocházejí z jihozápadní pobřežní oblasti západní Austrálie. Je dlouhý až 0,9 m a jeho ocas měří asi 0,6 až 0,9 m (23 – 35 palců). Jejich výška vstoje se pohybuje kolem 0,8 m (32 palců).

Pak je tu ještě wallaby parma, kterého můžete najít v lesích na severu Nového Jižního Walesu. Je téměř ohrožený a byl považován za vyhynulého. Wallaby parma měří asi 0,5 m (20 palců) a jeho ocas je přibližně stejně dlouhý jako tělo.

Wallaby whiptail je vyšší než wallaby parma. Pochází ze severovýchodní Austrálie od Cooktownu (QLD) po Grafton (NSW). Jejich tělo je dlouhé asi 0,6 až 1 m a mají podobně velký ocas. Samice se ve stoje pohybují ve výšce 0,65 až 0,75 m, zatímco samci ve výšce 0,7 až 0,95 cm.

Red-necked wallabies pocházejí z východní Austrálie a Tasmánie, ale byli zavlečeni do mnoha dalších zemí, například na Nový Zéland a do některých evropských zemí. Mohou dosahovat délky 0,6 až 0,9 m (23 – 35 palců). Samci jsou však obvykle větší než samice. Jejich příběh je dlouhý asi 0,6 až 0,9 m (23 – 35 in).

Shrnutí

Kangurci jsou poměrně impozantní zvířata. Jejich velikost se výrazně liší a obrovské rozdíly jsou i mezi velikostí samců a samic. Abychom mohli odpovědět na otázku, jak jsou klokani vysocí, museli jsme se podívat na různé druhy klokanů, valachů a valábií. Obecně platí, že klokani jsou vyšší než valaši a valaši jsou vyšší než valašky. Jsou si však blízce příbuzní. Pokud si chcete přečíst více o rozdílech mezi klokany a valáby a valáry, můžete si o tom přečíst můj článek.

Příště, až budete stát vedle klokana, budete vědět, co můžete očekávat. Možná bude vyšší než ty!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.