Kapustňák západoindický patří do vědeckého řádu sirény a kapustňák floridský je poddruhem kapustňáka západoindického. Mezi další sirény patří kapustňák amazonský, dugong, mořská kráva Stellerova (vyhynulá) a kapustňák západoafrický. Níže uvedená mapa zobrazuje areál výskytu jednotlivých druhů sirén a níže je uveden popis jednotlivých druhů.

Tato mapa zobrazuje areál výskytu jednotlivých druhů sirén.

Mimo Floridu není o populaci kapustňáků západoindických ani dalších sirén ve světě mnoho známo. Zdaleka největší populace kapustňáků západoindických se nachází ve Spojených státech, především na Floridě. Jinde se vyskytují v malých populacích po celém svém areálu. Všechny druhy sirén na světě jsou Světovým svazem ochrany přírody (IUCN – World Conservation Union) zařazeny na seznam ohrožených nebo zranitelných druhů.

Příslušníci existujícího řádu sirén se vyskytují ve vodních biotopech v tropech a subtropech. Sirény jsou jediní zcela vodní savci, kteří jsou býložravci. Vzhledem ke své býložravé povaze se všichni sirény vyskytují v relativně mělkých vodách, kam může pronikat sluneční světlo a stimulovat růst rostlin.

Rod: Trichechidae

Manatee západoindický

Trichechus manatus

Poddruhy:
Trichechus manatus latirostris (kapustňák floridský)
Trichechus manatus manatus (kapustňák antilský)

Kapustňáci floridští se vyskytují na jihovýchodě Spojených států, většinou na Floridě. Kapustňáci antilští se vyskytují v pobřežních a vnitrozemských vodách východního Mexika, Střední Ameriky, Velkých Antil a podél severního a východního pobřeží Jižní Ameriky. Kapustňák floridský i kapustňák antilský se vyskytují ve slaných, sladkých i brakických vodách a živí se mořskou, ústní i sladkovodní vegetací.

Kapustňák amazonský

Trichechus inunguis

Kapustňák amazonský se vyskytuje ve vodách Amazonky a jejích přítoků v Jižní Americe. Kapustňák amazonský je nejmenším zástupcem čeledi Trichechidae, má hladkou kůži a žádné nehty na ploutvích a živí se sladkovodní vegetací.

Kapustňák západoafrický

Trichechus senegalensis

Kapustňák západoafrický je velikostí i vzhledem velmi podobný kapustňákovi západoindickému a žije v podobném prostředí. Kapustňáci západoafričtí se vyskytují v pobřežních oblastech západní Afriky, ale o tomto druhu se toho ví jen málo, protože nebyl příliš studován

Čeleď: Kapustňáci západoafričtí: Dugongidae

Dugong

Dugong dugon

Dugongové se vyskytují v indopacifické oblasti světa. Mají hladkou kůži a vroubkovanou ocasní ploutev. Živí se mořskými travinami a lidé je loví jako potravu. Dugongové mají kly, které však charakteristicky vyrážejí skrz dásně pouze u samců a u samic dugongů obvykle zůstávají nevystouplé.

Kravice Stellerova

Hydrodamalis gigas

Kdysi se kravice Stellerova vyskytovala ve studených vodách Beringova moře, ale během 27 let od svého objevení v roce 1741 byla ulovena k vyhynutí. Největší zaznamenaná siréna, mořská kráva Stellerova, dorůstala délky až devíti metrů a vážila kolem čtyř metrických tun (přibližně 4,4 tuny nebo 8 818 liber).

Upozornění: Grafika není v měřítku. Všechny obrázky © Save the Manatee Club.

Víte, že?

V antické mytologii se „sirénou“ označovaly příšery nebo mořské nymfy, které fascinujícími písněmi lákaly námořníky a jejich lodě na zrádná skaliska a ztroskotání. V průběhu historie si námořníci někdy mysleli, že vidí mořské panny, zatímco pravděpodobně viděli kapustňáky nebo dugongy. Při troše představivosti se kapustňáci až neuvěřitelně podobají lidské podobě, která se po dlouhých měsících na moři mohla jen zvýšit. Ve skutečnosti kapustňáci a dugongové možná přispěli k udržení mýtu o mořských pannách.

.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.