Den vestindiske søkøer tilhører den videnskabelige orden Sirenia, og Florida-søkøerne er en underart af den vestindiske søkøer. Andre sirenier omfatter Amazonas-manateen, dugong, Stellers søko (uddød) og den vestafrikanske manatee. Kortet nedenfor viser de enkelte sirenearters udbredelsesområde, og en beskrivelse af hver art er inkluderet nedenfor.

Dette kort viser de enkelte sirenearters udbredelsesområde.

Ude for Florida ved man ikke meget om bestanden af vestindiske søkøer eller andre sirenearter i verden. Langt den største bestand af vestindiske søkøer findes i USA, primært i Florida. Andre steder findes de i små befolkningslommer i hele deres udbredelsesområde. Alle sireniearter i verden er opført som truede eller sårbare af IUCN – World Conservation Union.

Medlemmer af den eksisterende orden Sirenia findes i vandmiljøer i hele de tropiske og subtropiske områder. Sirenerne er de eneste helt akvatiske pattedyr, der er planteædere. På grund af deres planteædende natur findes alle sirenier i forholdsvis lavvandede områder, hvor sollyset kan trænge ind og stimulere plantevækst.

Familie: Trichechidae

Vestindisk Manatee

Trichechus manatus

Underarter:
Trichechus manatus latirostris (Florida Manatee)
Trichechus manatus manatus (Antillean Manatee)

Florida Manatee findes i det sydøstlige USA, mest i Florida. Antillean Manatees findes i kyst- og indre vandveje i det østlige Mexico, Mellemamerika, de store Antiller og langs Sydamerikas nordlige og østlige kyster. Både Florida- og Antillean-manater kan findes i salt, fersk eller brakvand og lever af hav-, flodmundings- og ferskvandsvegetation.

Amazonisk Manatee

Trichechus inunguis

Amazonisk Manatee findes i vandet i Amazonfloden og dens bifloder i Sydamerika. Amazonas-manaten er det mindste medlem af familien Trichechidae og har glat hud og ingen negle på finnerne og lever af ferskvandsvegetation.

Vestafrikansk Manatee

Trichechus senegalensis

Den vestafrikanske manatee ligner i størrelse og udseende meget den vestindiske manatee og lever i et lignende levested. Vestafrikanske søkøer findes i vestafrikanske kystområder, men man ved kun lidt om denne art, fordi den ikke er blevet undersøgt i større omfang.

Familie: Dugongidae

Dugong

Dugong dugon

Dugong’er findes i den indopacifiske del af verden. De har glat hud og en takkede halefinner. De lever af havgræsser og jages af mennesker som føde. Dugonger har stødtænder, men disse stødtænder bryder karakteristisk nok kun ud gennem tandkødet hos hanner og forbliver normalt uudsprungne hos hun-dugonger.

Steller-søko

Hydrodamalis gigas

Der fandtes engang Steller-søko i de kolde farvande i Beringshavet, men den blev jaget til udryddelse inden for 27 år efter sin opdagelse i 1741. Steller-søkoen, som er den største sirenesøko nogensinde, blev op til ni meter lang og vejede omkring fire tons (ca. 4,4 tons eller 8.818 pund).

Bemærk venligst: Grafikken er ikke i målestok. Alle billeder © Save the Manatee Club.

Vidste du det?

I den antikke mytologi var “sirene” en betegnelse for uhyrer eller havnymfer, der lokkede sømænd og deres skibe til forræderiske klipper og skibsvrag med hypnotiserende sange. Gennem historien har sømænd nogle gange troet, at de så havfruer, mens de sandsynligvis så søkøer eller søkøer. Med lidt fantasi har søkøer en uhyggelig lighed med menneskeskikkelse, som kun kan blive endnu større efter lange måneder på havet. Faktisk kan søkøer og dugongs have været med til at opretholde myten om havfruer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.