Länsi-intialainen manaatti kuuluu tieteelliseen järjestykseen Sirenia, ja Floridan manaatti on länsi-intialaisen manaatin alalaji. Muita sirenioita ovat muun muassa Amazonin manaatti, dugong, Stellerin merilehmä (sukupuuttoon kuollut) ja Länsi-Afrikan manaatti. Alla olevasta kartasta näkyy kunkin sireenilajin levinneisyysalue, ja alla on kuvaus kustakin lajista.

Tässä kartassa näkyy kunkin sireenilajin levinneisyysalue.

Floridan ulkopuolella Länsi-Intian manaattien tai muiden sireenilajien populaatiosta maailmassa ei tiedetä paljon. Ylivoimaisesti suurin länsi-intialaisten manaattien populaatio sijaitsee Yhdysvalloissa, pääasiassa Floridassa. Muualla niitä tavataan pieninä populaatioina eri puolilla niiden levinneisyysaluetta. Maailman luonnonsuojeluliitto IUCN (World Conservation Union) on luokitellut kaikki maailman sireenilajit uhanalaisiksi tai haavoittuviksi.

Sirenia-luokkaan kuuluvia lajeja tavataan vesielinympäristöissä kaikkialla tropiikissa ja subtropiikissa. Sireenit ovat ainoat täysin vesieläimistä elävät nisäkkäät, jotka ovat kasvinsyöjiä. Kasvinsyöjän luonteensa vuoksi kaikki sireenit elävät suhteellisen matalissa vesissä, joihin auringonvalo voi tunkeutua ja edistää kasvien kasvua.

Suku: Trichechechidae

Länsi-Intian manaatti

Trichechus manatus

Alalajit:
Trichechus manatus latirostris (Floridan manaatti)
Trichechus manatus manatus (Antillian manaatti)

Floridan manaatteja tavataan Yhdysvaltojen kaakkoisosissa, lähinnä Floridassa. Antillien manaatteja tavataan itäisen Meksikon, Keski-Amerikan, Suurten Antillien rannikolla ja sisävesillä sekä Etelä-Amerikan pohjois- ja itärannikolla. Sekä Floridan manaatteja että Antillien manaatteja tavataan suolaisissa, makeissa tai murtovesissä, ja ne ruokailevat meri-, suisto- ja makeanveden kasvillisuudella.

Amazoonan manaatti

Trichechus inunguis

Amazoonan manaatteja tavataan Amazoninjoen ja sen sivujokien vesissä Etelä-Amerikassa. Trichechechidae-heimon pienimmällä jäsenellä, Amazonin manaatilla on sileä iho ja räpylöissään ei ole kynsiä, ja se ruokailee makean veden kasvillisuudella.

Länsi-Afrikan manaatti

Trichechus senegalensis

Länsi-Afrikan manaatti on kooltaan ja ulkonäöltään hyvin samankokoinen ja elää samankaltaisessa elinympäristössä. Länsi-Afrikan manaatteja tavataan Länsi-Afrikan rannikkoalueilla, mutta lajista tiedetään vain vähän, koska sitä ei ole tutkittu laajasti.

Suku: Dugongidae

Dugong

Dugong dugon

Dugongit esiintyvät Indo-Tyynenmeren alueella. Niillä on sileä iho ja lovinen pyrstöevä. Ne syövät meriruohoja, ja ihmiset metsästävät niitä ravinnokseen. Dugoneilla on syöksyhampaat, mutta nämä syöksyhampaat puhkeavat ikenien läpi tyypillisesti vain uroksilla, ja naarasdugoneilla ne jäävät yleensä puhkeamatta.

Stellerin merilehmä

Hydrodamalis gigas

Stellerin merilehmää tavattiin aikoinaan Beringinmeren kylmissä vesistöissä, mutta se metsästettiin sukupuuttoon 27 vuoden sisällä siitä, kun se oli löydetty vuonna 1741. Stellerin merilehmä, joka on kaikkien aikojen suurin sireeneläin, kasvoi jopa yhdeksän metrin pituiseksi ja painoi noin neljä tonnia.

Huomaa: Grafiikka ei ole mittakaavassa. Kaikki kuvat © Save the Manatee Club.

Tiesitkö?

Vanhassa mytologiassa ”sireeni” oli termi, jota käytettiin hirviöistä tai merinymfeistä, jotka lumoavilla lauluillaan houkuttelivat merimiehiä ja heidän laivojaan petollisille kallioille ja haaksirikkoon. Kautta historian merimiehet luulivat joskus näkevänsä merenneitoja, vaikka he todennäköisesti näkivätkin manaatteja tai dugongeja. Pienellä mielikuvituksella manaatit muistuttavat hämmästyttävän paljon ihmisen muotoa, mikä voi vain lisääntyä pitkien merellä vietettyjen kuukausien jälkeen. Itse asiassa manaatit ja dugongit ovat saattaneet osaltaan ylläpitää myyttiä merenneidoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.