A nyugat-indiai lamantin a Sirenia tudományos rendbe tartozik, a floridai lamantin pedig a nyugat-indiai lamantin egyik alfaja. A sziréniák közé tartozik még az amazóniai lamantin, a dugong, a Steller-féle tengeri tehén (kihalt) és a nyugat-afrikai lamantin. Az alábbi térkép mutatja az egyes szirénafajok elterjedési területét, és alább található az egyes fajok leírása.

Ez a térkép mutatja az egyes szirénafajok elterjedési területét.

Floridán kívül nem sokat tudunk a nyugat-indiai lamantin vagy más szirénafajok populációjáról a világon. A nyugat-indiai lamantinok messze legnagyobb populációja az Egyesült Államokban, elsősorban Floridában található. Máshol kisebb populációkban fordulnak elő az elterjedési területükön. Az IUCN – Természetvédelmi Világszövetség a világ összes szirénafaját a veszélyeztetett vagy veszélyeztetett fajok közé sorolta.

A Sirenia rend ma élő tagjai a trópusok és szubtrópusok vízi élőhelyein találhatók. A sziréniák az egyetlen teljesen vízi emlősök közül, amelyek növényevők. Növényevő természetük miatt minden szirénia viszonylag sekély vizekben él, ahol a napfény be tud hatolni és serkenteni tudja a növények növekedését.

Család: Trichechechidae

Nyugat-indiai lamantin

Trichechus manatus

Alfajok:
Trichechus manatus latirostris (floridai lamantin)
Trichechus manatus manatus (antillai lamantin)

A floridai lamantin az Egyesült Államok délkeleti részén, főként Floridában él. Az Antillák lamantinjai Kelet-Mexikó, Közép-Amerika, a Nagy-Antillák, valamint Dél-Amerika északi és keleti partjai mentén találhatóak a part menti és belvízi vizekben. Mind a floridai lamantin, mind az antillák lamantinjai sós, édes vagy brakkos vizekben élnek, és tengeri, torkolati és édesvízi növényzettel táplálkoznak.

Amazóniai lamantin

Trichechus inunguis

Az amazóniai lamantinok az Amazonas folyó és mellékfolyói vizében élnek Dél-Amerikában. A Trichechechidae család legkisebb tagja, az amazóniai lamantin bőre sima, uszonyain nincsenek körmök, és édesvízi növényzettel táplálkozik.

Nyugat-afrikai lamantin

Trichechus senegalensis

A nyugat-afrikai lamantin méretben és megjelenésben nagyon hasonlít a nyugat-indiai lamantinhoz, és hasonló élőhelyen él. A nyugat-afrikai lamantinok Nyugat-Afrika part menti területein találhatók, de keveset tudunk erről a fajról, mivel nem vizsgálták széles körben.

Család: Dugongidae

Dugong

Dugong dugon

A dugongok a világ Indo-csendes-óceáni régiójában élnek. Bőrük sima és a farokúszójuk rovátkolt. Tengeri füvekkel táplálkoznak, és az ember táplálékként vadászik rájuk. A dugongoknak agyaruk van, de ezek az agyarak jellemzően csak a hímeknél törnek ki az ínyen keresztül, és a nőstény dugongoknál általában ki nem törnek.

Steller-féle tengeri tehén

Hydrodamalis gigas

A Steller-féle tengeri tehén egykor a Bering-tenger hideg vizeiben élt, de 1741-es felfedezése után 27 éven belül kihalásig vadászták. A Steller-féle tengeri tehén, az eddigi legnagyobb szirén, akár kilenc méter hosszúra is megnőtt, és körülbelül négy tonnát nyomott.

Figyelem: A grafika nem méretarányos. All images © Save the Manatee Club.

Did You Know?

Az ókori mitológiában a “szirén” kifejezés a szörnyekre vagy tengeri nimfákra vonatkozott, akik igéző énekükkel csalogatták a tengerészeket és hajóikat az alattomos sziklákra és hajótörésre. A történelem során a tengerészek néha azt hitték, hogy sellőket látnak, holott valószínűleg lamantinokat vagy dugongokat láttak. Egy kis képzelőerővel a lamantinok kísértetiesen hasonlítanak az emberi alakra, ami csak fokozódhatott a hosszú, tengeren töltött hónapok után. Valójában a lamantinok és a dugongok hozzájárulhattak a sellők mítoszának fennmaradásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.