Mateul din Indiile de Vest aparține ordinului științific Sirenia, iar lamantinul din Florida este o subspecie a lamantinului din Indiile de Vest. Printre alți sirenieni se numără lamantinul amazonian, dugongul, vaca de mare Steller (dispărută) și lamantinul vest-african. Harta de mai jos arată aria de răspândire a fiecărei specii de sireni și o descriere a fiecărei specii este inclusă mai jos.

Această hartă arată aria de răspândire a fiecărei specii de sireni.

În afara Floridei, nu se cunosc prea multe despre populația de lamantini din Indiile de Vest sau a altor sireni din lume. De departe, cea mai mare populație de lamantini West Indian se găsește în Statele Unite, în principal în Florida. În alte părți, aceștia se găsesc în mici grupuri de populație în toată zona lor de răspândire. Toate speciile de sirenieni din lume sunt enumerate ca fiind în pericol de dispariție sau vulnerabile de către IUCN – Uniunea Mondială pentru Conservarea Naturii.

Membrii ordinului Sirenia existent se găsesc în habitatele acvatice din zonele tropicale și subtropicale. Sirenienele sunt singurele mamifere complet acvatice care sunt ierbivore. Din cauza naturii lor erbivore, toți sirenienii se găsesc în ape relativ puțin adânci, unde lumina soarelui poate pătrunde și stimula creșterea plantelor.

Familie: Trichechidae

Mateul vest-indian

Trichechus manatus

Subspecii:
Trichechus manatus latirostris (lamantinul din Florida)
Trichechus manatus manatus (lamantinul din Antilia)

Mateul din Florida se găsește în sud-estul Statelor Unite, mai ales în Florida. Lamantinii din Antilia se găsesc în apele de coastă și în apele interioare din estul Mexicului, America Centrală, Antilele Mari și de-a lungul coastelor nordice și estice ale Americii de Sud. Atât lamantinii din Florida, cât și cei din Antile pot fi găsiți în ape sărate, dulci sau salmastre și se hrănesc cu vegetație marină, estuariană și de apă dulce.

Mateul amazonian

Trichechus inunguis

Mateul amazonian se găsește în apele fluviului Amazon și ale afluenților săi din America de Sud. Cel mai mic membru al familiei Trichechidae, lamantinul amazonian are pielea netedă și nu are unghii pe înotătoare și se hrănește cu vegetație de apă dulce.

Mateul vest-african

Trichechus senegalensis

Mateul vest-african este foarte asemănător ca mărime și aspect cu lamantinul vest-indian și trăiește într-un habitat similar. Lamantinul vest-african se găsește în zonele de coastă din Africa de Vest, dar se știu puține lucruri despre această specie, deoarece nu a fost studiat pe scară largă.

Familia: Dugongidae

Dugong

Dugong dugon

Dugongii se găsesc în regiunea Indo-Pacific a lumii. Au o piele netedă și o coadă crestată. Se hrănesc cu ierburi marine și sunt vânați pentru hrană de către oameni. Dugongii au colți, dar acești colți erup în mod caracteristic prin gingii doar la masculi și în mod normal rămân neerupți la femelele dugong.

Vaca de mare Steller

Hydrodamalis gigas

La un moment dat, vaca de mare Steller a fost găsită în apele reci ale Mării Bering, dar a fost vânată până la dispariție în 27 de ani de la descoperirea sa în 1741. Cea mai mare sirenă înregistrată, vaca de mare a lui Steller avea o lungime de până la nouă metri (30 de picioare) și cântărea în jur de patru tone metrice (aproximativ 4,4 tone sau 8.818 lire sterline).

Nota: Grafica nu este la scară. Toate imaginile © Save the Manatee Club.

Știați că?

În mitologia antică, „sirenă” era un termen folosit pentru monștrii sau nimfele mării care atrăgeau marinarii și corăbiile lor spre stânci înșelătoare și spre naufragiu cu cântece hipnotizante. De-a lungul istoriei, marinarii au crezut uneori că văd sirene când, probabil, vedeau lamantini sau dugoni. Cu puțină imaginație, lamantinii au o asemănare stranie cu forma umană care nu putea decât să crească după luni lungi petrecute pe mare. De fapt, este posibil ca lamantinii și dugongii să fi contribuit la perpetuarea mitului sirenelor.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.